Avertismentul îngrijorător al oamenilor de știință: miliarde de oameni vor face față unei călduri potențial mortale până în 2100

de: Ozana Mazilu
26 05. 2023

Politicile actuale de limitare a încălzirii globale vor expune mai mult de o cincime din omenire la căldură extremă și care poate pune viața în pericol până la sfârșitul secolului, au avertizat recent cercetătorii.

Temperatura suprafeței Pământului este pe cale să crească cu 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100, împingând peste două miliarde de oameni – 22% din populația globală estimată – cu mult în afara zonei de confort climatic care a permis speciei noastre să prospere pentru milenii, au raportat oamenii de știință în Nature Sustainability.​

Căldură mortală

Țările cu cel mai mare număr de oameni care se confruntă cu căldură mortală în acest scenariu sunt India (600 de milioane), Nigeria (300 de milioane), Indonezia (100 de milioane), precum și Filipine și Pakistan (80 de milioane fiecare).

„Este o remodelare profundă a habitabilității suprafeței planetei și ar putea duce la reorganizarea pe scară largă a locului în care locuiesc oamenii”, a declarat autorul principal Tim Lenton, director al Institutului de Sisteme Globale de la Universitatea din Exeter.

Limitarea încălzirii globale la ținta de 1,5 °C a tratatului climatic de la Paris din 2015 ar reduce drastic numărul celor expuși riscului la mai puțin de jumătate de miliard, aproximativ cinci la sută din cele 9,5 miliarde de oameni probabil să locuiască pe planetă la șase sau șapte decenii de acum, conform constatărilor.

Puțin sub 1,2 °C de încălzire până în prezent a amplificat deja intensitatea sau durata valurilor de căldură, secetelor și incendiilor de vegetație dincolo de ceea ce ar fi putut avea loc fără poluarea cu carbon generată de arderea combustibililor fosili și a pădurilor.

Ultimii opt ani au fost cei mai calzi din istorie.

„Costurile încălzirii globale sunt adesea exprimate în termeni financiari, dar studiul nostru evidențiază costul uman fenomenal al eșecului în abordarea urgenței climatice”, a spus Lenton.

„Pentru fiecare 0,1 °C de încălzire peste nivelurile actuale, aproximativ 140 de milioane de oameni vor fi expuși la căldură periculoasă”.

Pragul pentru „căldura periculoasă” utilizat în noile descoperiri este o temperatură medie anuală (MAT) de 29 °C.